Mums säger jag bara, kunde inte låta bli att ta en smakbit direkt.
Jag har gjort så här (har hittat receptet på nätet).
Själva surdegen tar 4 dagar och på den 5:e så bakar man.
Surdeg:
Dag 1-3:
1dl ljummet vatten, 40grader
1 dl grovt rågmjöl
Dag 4:
1 liter ljummet vatten, 40 grader
10dl grovt rågmjöl
Gör så här:
Dag 1: Blanda vatten och mjöl i en rostfribunke (ska rymma 3-4 liter).
Täck med plastfolie och ställ varmt, nära element är jättebra.
Dag 2-3: Rör om varje dag.
Dag 4: Tillsätt vatten och mjöl och rör ihop till lös det. Låt stå rumstemp 1 dygn.
Dag 5: Surdegen är klar att användas. Dela upp den lösa degen i 10 lika delar (ca 1½dl ) och frys in 8 utav dem.
När du har endast en förpackning kvar så kan du göra ny surdeg och då börjar du på dag 4.
Nu till brödet:
2 stora bröd
Ingredienser:
3 dl (2 påsar av degen) surdeg
25g jäst
6 dl ljummet vatten 37 grader
25g rumsvarmt smör
1 mska salt
1 mska malen kummin
1 msk sirap
6 dle grovt rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl
Gör så här:
- Häll surdegen i en bunke, smula jäst och häll över vatten.
- Tillsätt smör, salt, kummin, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta kraftigt och tillsätt ev mer mjöl, låt jäsa i 1 timme under bakduk.
- Tag upp degen på mjölat bord och knåda. Forma 2 limpor och lägg att jäsa 30-40 minuter på plåt.
- Sätt ugn på 200 grader och grädda i 45 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Låt er väl smakas.
Monica
3 kommentarer:
Oh my, that looks wonderful, I can even smell it! One of my favorite scents is that of warm bread!! Wonderful picture!
Det dóftar ljuvligt här oss mig också nu... i fantasin :)
Gomorron Bagaren-känner doften...
Är ute och tittar runt....
Må så gått....Maria
Skicka en kommentar