måndag 9 mars 2009

Surdegsbröd




Efter 5 dagar har jag då äntligen fått gjort mitt surdegsbröd.
Mums säger jag bara, kunde inte låta bli att ta en smakbit direkt.
Jag har gjort så här (har hittat receptet på nätet).
Själva surdegen tar 4 dagar och på den 5:e så bakar man.
Surdeg:
Dag 1-3:
1dl ljummet vatten, 40grader
1 dl grovt rågmjöl
Dag 4:
1 liter ljummet vatten, 40 grader
10dl grovt rågmjöl
Gör så här:
Dag 1: Blanda vatten och mjöl i en rostfribunke (ska rymma 3-4 liter).
Täck med plastfolie och ställ varmt, nära element är jättebra.
Dag 2-3: Rör om varje dag.
Dag 4: Tillsätt vatten och mjöl och rör ihop till lös det. Låt stå rumstemp 1 dygn.
Dag 5: Surdegen är klar att användas. Dela upp den lösa degen i 10 lika delar (ca 1½dl ) och frys in 8 utav dem.
När du har endast en förpackning kvar så kan du göra ny surdeg och då börjar du på dag 4.
Nu till brödet:
2 stora bröd
Ingredienser:
3 dl (2 påsar av degen) surdeg
25g jäst
6 dl ljummet vatten 37 grader
25g rumsvarmt smör
1 mska salt
1 mska malen kummin
1 msk sirap
6 dle grovt rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Häll surdegen i en bunke, smula jäst och häll över vatten.
  2. Tillsätt smör, salt, kummin, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
  3. Arbeta kraftigt och tillsätt ev mer mjöl, låt jäsa i 1 timme under bakduk.
  4. Tag upp degen på mjölat bord och knåda. Forma 2 limpor och lägg att jäsa 30-40 minuter på plåt.
  5. Sätt ugn på 200 grader och grädda i 45 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Låt er väl smakas.

Monica

3 kommentarer:

Chesney sa...

Oh my, that looks wonderful, I can even smell it! One of my favorite scents is that of warm bread!! Wonderful picture!

Ulrica sa...

Det dóftar ljuvligt här oss mig också nu... i fantasin :)

Maria Thorbjörnsson sa...

Gomorron Bagaren-känner doften...
Är ute och tittar runt....
Må så gått....Maria