(bild och recept lånat från Hembakat)
Saffranssmörbullar
med pärlsocker
Ca 30 st
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker (Muscavadosocker)
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker (jag uteslöt detta)
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda
ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca
30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla
saffran och strösocker (muscavado). Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och
blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker,
kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen
kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda
igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i
aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut
smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i
ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla
bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda
bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
Jag uteslöt socker då jag helt ärligt glömde det. Men det funkar precis lika bra utan. Där är ju socker i fyllningen så jag tycker att det spelade ingen roll.
Monica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar